Kaakoefeningen bij pijn aan het gewricht

Heb jij een kaakoperatie gehad? De kans is groot dat jij dan last hebt van een stijf kaakgewricht. Met deze kaakoefeningen train jij jouw kauwspieren.

Oro-faciaal fysiotherapeut

Het beste is natuurlijk om bij pijn of last van jouw kaken dit aan te geven aan de behandelaar van het ziekenhuis. Jouw kaakchirurg kan dan een doorverwijzing maken voor de oro-faciaal fysiotherapeut. Zij zijn gespecialiseerd voor verdere begeleiding en behandeling van de kaakgewrichten en kauwspieren. Wacht hier niet te lang mee om ergere pijn te voorkomen.

Onze mond beweegt veel denk maar aan lachen, praten, eten, geeuwen etc. Het is daarom erg vervelend als de spieren overbelast raken. Bij het geeuwen hoorde ik zelf na mijn kaakoperatie mijn kaakkopjes kraken. Daarnaast lukte het niet meer op mijn mond ver open te doen. Iets afhappen werd erg hinderlijk. Onderstaande kaakoefeningen hebben mij van dat nare gevoel afgeholpen. Let op: win altijd advies in op maat van een erkend arts!!!!

Kaakoefeningen

(Bron Nederlandse Vereniging voor Mondziekten en kaakchirurgie)

Massageoefening

Steek jouw linkerduim in je mond. Beweeg de duim langs de kiezen van de onderkaak totdat je niet verder naar achter kunt. Masseer van binnenuit de rechterwang. Durf druk uit te oefenen op de spier. Maak een rollende beweging. Beweeg de duim tegen de wang aan totdat je de spier tegen de duim aan voelt drukken. Herhaal nu met de rechterduim in de linkerwang de massage van binnenuit de mond. Hier lees je meer over het masseren van de kaak en oro-faciale fysiotherapie.

Infraroodlamp

Ik heb een infraroodlamp aangeschaft om de pijn mee te bestrijden. De lamp mag maximaal 10 minuten worden gebruikt. Bescherm hierbij je ogen met een blinddoek. Gebruik de lamp maximaal 3 keer op een dag. Houd voldoende afstand (minstens 30 cm) tussen de lamp en het gewricht dat pijn doet.

Rekken

Bij een oro-faciaal fystiotherapeut kan je tongspatels aanvragen. Hiermee kan de mondopening worden vergroot. De tongspatels klem je tussen je boven en onderkaak vast. Neem hiervoor enkele tongspatels tussen de voortanden. Pas op dat je de stapel niet te klein maakt maar ook niet te groot. Het is normaal om rek te voelen maar niet om pijn te hebben. Houd met een timer bij hoe lang je de tongspatels kunt vasthouden. Bouw dit langzaam uit naar een langere tijd en naar meer spatels. Je kan beginnen met 30 seconden.

Meer tips en trucs na een kaakoperatie?

Heb jij de behoefte om meer te lezen over hoe een kaakoperatie werkt? Koop hier het boek Lachen is het beste medicijn. In “Lachen is het beste medicijn” lees jij hoe een kaakoperatie mijn leven drastisch veranderde. Dit boek staat boordevol zelfhulp tips om jouw kaakoperatie goed mee door te komen. Praktische tips zoals inpaklijstjes voor mee naar het ziekenhuis en handige recepten zijn daar een voorbeeld van. Daarnaast maak ik je stapsgewijs wegwijs in het gehele proces rondom het plaatsen van de beugel tot aan de kaakoperatie zelf en het herstel daarna. Zodat jij vanaf de eerste ontmoeting met de orthodontist voorbereid begint aan jouw reis naar een gezond gebit.

puntige kin

Reacties

reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.