Kaakoperatie herstel: Hoe lang duurt het?

Kaakoperatie herstel: Je hebt de keus gemaakt voor een kaakoperatie. Je bent onder het mes geweest en nu vraag jij je af hoe lang het gaat duren voordat je weer kunt eten? De zwelling is afgenomen? Of na een verbreding van de bovenkaak met hyraxbeugel dat lelijke gat tussen je voortanden weer dicht is? Bestond er maar zoiets als een survivalgids waarin al deze vragen belicht werden!

kaakoperatie herstel

Al je vragen beantwoordt in een boek

Wees getroost je staat er niet alleen voor. Wist jij dat er jaarlijks meer dan 1000 mensen worden geopereerd aan hun kaak? Ben jij op zoek naar die survivalgids, tips en trucs onder andere over wat je kunt eten? Een lijst met wat je mee kan nemen naar het ziekenhuis en een ervaringsverhaal van mensen die je voor gingen? Lees vooral dit boek: Lachen is het beste medicijn: dagboek van een kaakoperatiepatiënte!

Kaakoperatie herstel

Dubbele kaakoperatie
Na een dubbele kaakoperatie (boven en onderkaak zijn gekanteld, naar voren of naar achter geplaatst) mag je na ongeveer 6 weken weer op zacht voedsel kauwen. Sommige patiënten kunnen na drie weken al een zacht bolletje met smeerkaas, of leverworst eten doordat ze deze laten weken in de mond. Brood dopen in de soep helpt het doorslikken van het brood ook. Andere patiënten vinden het eng en wachten liever de 6 weken af. Luister goed naar je eigen gevoel voor een kaakoperatie herstel. Jijzelf hebt de regie om uit te proberen wat wel of niet lukt.

Verbreding van de bovenkaak
Het kan gemiddeld tot 3 maanden duren na een bovenkaak operatie (verbreding van de bovenkaak) met een hyrax of TPD beugel voordat je gehemelte breed genoeg is om de onderkaak te laten passen. Pas als de gewenste breedte is bereikt start de ortho met een blokjesbeugel om je voortanden weer aan te laten sluiten op elkaar. Wil jij niet zo lang wachten? Bespreek met jouw orthodontist of ze in de tussenliggende periode een neptand willen plaatsen om de ruimte te verhullen voor nieuwsgierige blikken van buitenaf.

Zwelling
Hoe lang het duurt voordat de zwelling is afgenomen is afhankelijk van welke kaakoperatie je hebt gehad. Gemiddeld duurt het langer om te herstellen van een dubbele kaakoperatie dan van een enkele kaakoperatie of verbreding van de kaken. Om de zwelling tegen te gaan kan je alvorens de operatie een paracetamol slikken. Na de operatie is het van belang om goed je gezicht te koelen. Met lymfedrainage zorg jij voor een goede doorbloeding. De zwelling trekt hierdoor sneller weg. Bij elke patiënt is het verschillend hoe lang de zwelling blijft aanhouden. Gemiddeld kan dit tot 1 of 2 maanden duren na de operatie voordat het is weggetrokken.

Meer lezen over herstel na een kaakoperatie? Klik hier. Zo staat er in deze blog bijvoorbeeld meer informatie over wanneer je weer kunt sporten.

Heb jij meer vragen? Laat het vooral weten via ons Facebook platform. De Facebookgroep kaakoperatie tips en trucs wordt steeds groter, onderling helpen mensen elkaar verder met hun ervaringen.

Reacties

reacties

Een gedachte over “Kaakoperatie herstel: Hoe lang duurt het?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.