Slotjesbeugel verwijderen: Je beugel mag er uit!

slotjesbeugel verwijderen

Eindelijk de slotjesbeugel verwijderen bij de ortho! De dag waar je waarschijnlijk lang naar hebt uitgekeken! Maar hoe werkt dat verwijderen eigenlijk? En doet het pijn? En hoe zullen je tanden er straks uitzien zonder de beugel? Krijg ik hierna nog een retentiebeugel? Allemaal vragen die heel normaal zijn om jezelf te stellen.

Doet de slotjesbeugel verwijderen pijn?

Met een pincet verwijderd de orthodontist de blokjes om de slotjes van je tanden af te halen. Dit doet geen pijn, maar kan wel een wat trekkerig gevoel geven. Geen zorgen dit beschadigd je tanden niet. Na het verwijderen van de blokjes, haalt de orthodontist de restanten van de lijm, van je tanden af. Die lijm is eerder gebruikt om de blokjes vast te zetten op de tanden. Je kan een slotjesbeugel niet zelf verwijderen. Maak hiervoor altijd een afspraak bij de orthodontist. De orthodontist bekijkt daarna of het nodig is om een spalkje te plaatsen achter je tanden. Dit spalkje blijft in principe (tenzij het spalkje onverhoopt stuk of los gaat) je leven lang zitten.

Hoe zien mijn tanden eruit na het verwijderen van de slotjesbeugel?

Als jij goed voor jouw tanden hebt gezorgd tijdens het dragen van de beugel door de poetsinstructies bij te houden (die je hebt gekregen van de tandarts) blijven er geen gele plekken achter op jouw tanden, na het verwijderen van de beugel. Het zal in het begin wennen zijn aan hoe glad je tanden aanvoelen als je er met je tong overheen gaat.

Retentiebeugel

Als de slotjes eruit zijn gehaald, maakt de orthodontist met een mal een afdruk van de stand van jouw tanden. De orthodontist maakt een vervolgafspraak met jou voor het ophalen van jouw retentiebeugel. Dit is in de meeste gevallen een doorzichtige retainerbeugel die je enkel s´nachts moet dragen om de nieuwe stand van je tanden te behouden.

Tips en Trucs

Meer lezen over beugels en/of een kaakoperatie? Blijf op de hoogte via de blog. Stel je vragen via de Facebookgroep kaakoperatie tips en trucs, of laat een reactie onder deze blog achter! Hier kan jij mijn boek bestellen.

In “Lachen is het beste medicijn” lees jij hoe een kaakoperatie mijn leven drastisch veranderde. Dit boek staat boordevol zelfhulp tips om jouw kaakoperatie goed mee door te komen. Praktische tips zoals inpaklijstjes voor mee naar het ziekenhuis en handige recepten zijn daar een voorbeeld van. Daarnaast maak ik je stapsgewijs wegwijs in het gehele proces rondom het plaatsen van de beugel tot aan de kaakoperatie zelf en het herstel daarna. Zodat jij vanaf de eerste ontmoeting met de orthodontist voorbereid begint aan jouw reis naar een gezond gebit.

Reacties

reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.