Angst is een superkracht

Mijn onderkaak past in mijn bovenkaak. Ik heb maandag toestemming van  Theo gekregen om contact op te nemen met Bob voor het inplannen van een consult voor operatie 2. Begin december bekijkt Bob de stand van mijn kaken en bepaalt hij of de slotjesbeugel nog verplaatst of aangepast moet worden voor de operatie. Na dat consult zal ik op een wachtlijst geplaatst worden voor de osteotomie. De moeilijkste fase van project X gaat dan echt van start. Het moment waar heel project X om draait; een brede goed aansluitende onderkaak. Operatie 2 zal mijn gelaat voorgoed veranderen. Het gezicht wat ik al 26 jaar bij mij draag zal een zachtere ronding krijgen en hopelijk zal er niets meer te zien zijn van de overbeet. Ik vind het super spannend om dadelijk te moeten leren eten en praten zoals ieder met een gezonde kaakstructuur dat doet.

Na de operatie zal ik naar schatting een week in het ziekenhuis moeten verblijven. Ik heb een hekel aan ziekenhuis. Bij de eerste beste kans die ik krijg ben ik daar weg. Het ruikt er te antibacterieel, het is er te steriel en als ik mijn slaapkamer had willen delen met jan en alleman dan had ik wel een ander beroep uitgekozen.  Met elastieken pinnen ze de bovenkaak vast aan de onderkaak. Ik mag deze gedurende 6 tot 8 weken niet belasten. Dat betekent dat ik ongeveer 2 maanden mijn mond niet verder mag openen dan de grootte van een rietje. Van dat idee alleen al krijg ik het Spaans benauwd. Gelukkig leggen ze je plat met morfine, dan merk je tenminste echt niet meer het verschil tussen een nachtmerrie en de harde realiteit.

Angst is een superkracht. Bang zijn maakt ons scherper. Het gehoor beter en het zicht verder. Bij een voelbare dreiging horen versnelde hartkloppingen. Uit overlevingsdrang uiten we vluchtgedrag. Angst is een superkracht want door de extra adrenalinestoot ben ik inmiddels wel klaar om te vechten.  Ik heb al lang genoeg gewacht. Aanvankelijk had Theo aangegeven dat ik in november al geopereerd had kunnen worden. Nu ik eerst een ziekenhuisconsult af moet wachten die pas in december plaats kan gaan vinden komen er weer extra maanden bij kijken. Als er van Bob nog iets veranderd moet worden aan de stand van mijn kaken alvorens de operatie levert dit nog meer vertraging op. Daarnaast is er ook nog die wachtlijst voor de operatie zelf.

Geduld, is niet weg gelegd voor een superheld. Superhelden willen actie zien, en die willen dat nu. Nu meteen. Niks geen geduld. Als je tegen een zebra zegt dat hij even geduld moet hebben met rennen terwijl er een troep leeuwen nadert dan is dat beest ook hartstikke dood daarna. Maar geen haast hoor Bob en Theo, terwijl jullie nog een potje klaverjassen met mijn gebit poets ik inmiddels mijn bokshandschoenen wel.

Reacties

reacties

4 gedachtes over “Angst is een superkracht”

 1. Stap voor stap, Nikki. Anders verdoe je teveel tijd met het bang zijn voor dingen die misschien zullen komen of misschien achteraf wel meevallen.
  Terugkijkend ben je vast wel trots met wat je tot nu toe allemaal al hebt bereikt. De tijd vliegt … ik zie dat je al ruim een jaar bezig bent met je blog.
  Succes en sterkte de komende maanden.

  1. Dank je wel voor jouw reactie en steun Esther! 🙂 Stapje voor stapje is inderdaad de beste aanpak. Ik vergeet af en toe even om stil te staan en trots te zijn op de stappen die ik al gezet heb, bedankt voor de reminder 🙂 Liefs Nikki

   1. Weet je, Nikki, door jou te schrijven via deze blog, word ik zelf ook steeds herinnerd aan het feit om zelf alles stap voor stap te doen en me niet zo druk te maken over de toekomst. Want bij mij gaat dat ook met vallen en opstaan. Kreeg vandaag bericht dat na 3 maanden nog steeds mijn nierstenen niet zijn verdwenen, dus nu aan de medicijnen. Ik ben mijn leven lang niet zo vaak als deze laatste maand in het ziekenhuis geweest. Blaasonderzoek, ct scan, etc etc, maar we gaan stug verder, ooit komt het goed 🙂
    Prettig weekend en tot maandag.

    1. Hey Esther,

     Wat een vervelend bericht om te lezen. Wel fijn dat je steun haalt uit mijn blog. Helaas is gezondheid niet iets vanzelfsprekend en heeft het soms meer tijd en energie nodig dan wat we er eigenlijk aan zouden willen besteden. Onthoudt dat met tijd ook meer kracht komt om het te dragen en te overzien. We zijn sterker en kunnen meer aan dan dat we soms zelf inschatten. Ik hoop dat je snel en pijnloos je nierstenen uitplast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.