Elektrisch poetsen tijdens een kaakoperatie of handmatig?

Wat is nou eigenlijk beter? Elektrisch poetsen of toch handmatig? Voor tijdens en na mijn kaakoperatie heb ik hier wisselende adviezen in gekregen van de orthodontist, kaakchirurg en tandarts.

Elektrisch poetsen of handmatig?

Elektrisch poetsen

In principe kan je er vanuit gaan dat als je de tandarts vraagt om advies elektrisch poetsen vaker wordt aangeraden dan handmatig. Elektrisch poetsen voorkomt tandvleestrauma. Door een gewone tandenborstel zou je te hard kunnen poetsen waardoor de wortel van je tand bloot komt te liggen. Bij elektrisch poetsen met bijvoorbeeld deze Oral B tandenborstel voorkom je dit probleem. Je tanden worden beter gereinigd. Daarnaast bestaan er ook elektrische tandenborstels die een schokje geven als je te hard poetst en die zelfs in te stellen zijn op hoe lang je eigenlijk moet poetsen. Zelf ben ik dan ook zeer te spreken over elektrisch poetsen. Ik ben zelf fan van de Oral-B pro 2 2500 Black Edition. Hij heeft niet alleen een strak zwart design maar dus ook een poetsdruksensor die aangeeft dat je te hard poetst en een twee minuten timer.

Handmatig poetsen

Na de kaakoperatie heb je hechtingen zitten in je mond. Als je dan een elektrische tandenborstel gebruikt bestaat de kans dat je hechting vast komt te zitten in de kop van je tandenborstel en dat je de hechting lostrekt. Niet echt een fijn idee. Na mijn kaakoperatie heb ik in het begin een peutertandenborstel gebruikt. Hier lees je alles over poetsen na een kaakoperatie en de producten die fijn zijn om te gebruiken. Ook met een slotjesbeugel vond ik het fijner om handmatig te poetsen. Dit werd ook aangeraden door mijn orthodontist. Met een chirurgische tandenborstel poets je beter langs je slotjes dan met een elektrische tandenborstel.

Conclusie

Als je in een kaakoperatietraject zit is het dus belangrijk om op te letten welk product voor jou het handigste is om je tanden mee te reinigen. Nu ik klaar ben met mijn traject en enkel nog spalkjes heb zitten achter mijn tanden poets ik weer volop elektrisch. Tijdens mijn traject heb ik veel handmatig gepoetst. Raadpleeg altijd jouw kaakchirurg, orthodontist of tandarts voor het beste advies. De meningen kunnen uiteen lopen op dit vlak.

Meer tips trucs of adviezen over een kaakoperatie? Blijf op de hoogte via de blogs. Of bestel hier mijn boek. De eerste bladzijden zijn gratis te lezen via Bol.com. Veel succes met jouw traject!

Reacties

reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *