Geluk zit in een klein hoekje

Ik heb het wat tijd gegeven. Ruim een maand is verstreken sinds de spin is verwijderd en de slotjes onder geplaatst zijn. Aan de slotjes zitten weerhaakjes, deze zijn bedoeld voor de elastieken die ze gaan plaatsen na de tweede kaakoperatie. De elastieken zullen dan nodig zijn om de kaken op elkaar geklemd te houden. Maar goed zo ver zijn we nu nog niet. Naar verwachting zal november of december de onderkaak worden gebroken, en naar voren worden geplaatst. Tijdens deze operatie zal ook mijn kin worden herplaatst.

De weerhaakjes hebben op dit moment een andere functie. Namelijk het openslijten van de binnenkant van mijn wangen. Ik begin te begrijpen hoe iemand met een herpes infectie zich moet voelen. Eten is door de wondjes/blaren zodanig pijnlijk dat ik weer terug bij af ben. Ik probeer zoveel mogelijk zacht en makkelijk door te slikken voedsel te nuttigen, zoals pasta, rijst, bladerdeeghapjes, knakworstjes, soep en dergelijke.

Niet alleen de blaren maken het lastig eten maar ook twee ontbrekende kiezen. Mijn onderkaak is zodanig onderontwikkeld dat ik nog twee melkkiezen had zitten zonder “volwassen” kiezen eronder. Pas als mijn  kaken goed op elkaar staan en het bot genezen is, en dik genoeg worden er implantaten en kronen geplaatst. De twee melkkiezen zijn nu getrokken, waardoor ik ook minder goed mijn eten kan vermalen. Omdat daarnaast ook door de verbrede bovenkaak de rest van mijn kiezen schuin zijn gaan staan ten opzichte van mijn onderkaak kiezen is eten weer een hele opgave geworden.

Toch probeer ik positief te blijven. Hoewel het einde nog lang niet in zicht is concentreer ik mij gewoon op de dingen die het leven wel leuk maken. Geluk zit wellicht in een klein hoekje maar we kunnen zelf een bijdrage leveren aan het vergroten van dat geluk. Wederom helpen leuke uitstapjes met vrienden en familie om de gedachten van project X te verzetten. Na het overlijden van een dierbare collega besef ik mij des te meer dat het leven te kwetsbaar en te kort is om bij de pakken neer te blijven zitten. Laten we genieten van elk moment, en het volste uit ons leven halen, zo lang ons het leven is gegund.

Reacties

reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *