Zelfspot is het beste medicijn

Ik moet onwijs lachen om Alex zijn verbouwereerde gezicht. ´´Nik, wat ga je buiten doen?´´ Ik zit aan de keukentafel en de zon schijnt naar binnen. Ik heb net aangekondigd dat ik een rondje buiten wil proberen te lopen. ´´Foldertjes uitdelen tegen huishoudelijk geweld´´.  Het lachen vergaat mij erg snel. De pijn schiet door mijn bovenlip vanwege de strakke hechtingen die niet met mijn lachspieren lijken mee te bewegen. Wellicht maar goed ook. Zijn uiteraard geen onderwerpen om grappen over te maken.

We zijn vandaag drie dagen verder na de operatie. Mijn gezicht is wat dikkig, blauw en opgezet. Mijn hoofd voelt aan als een gigantische luchtballon. De zwelling is al wat aan het afnemen, maar het opgeblazen gevoel blijft. Als ik mijn lip voorzichtig optil met een vinger zie je al een grotere spleet ontstaan tussen mijn voortanden. Volgende week gaan ze bij Theo de spin verder aandraaien om het oprekken van mijn kaak verder te bevorderen.  Ik ben benieuwd naar de verdere complicaties.

Momenteel heb ik het gevoel dat mijn twee voortanden los zitten. In feite klopt dat ook wel. Ze worden opzij geduwd omdat mijn bovenkaak langzaam aan het verbreden is. Door de zwelling en de hechtingen, krijg ik mijn mond maar met moeite dicht. Helaas heeft dit tot gevolgen dat ik af en toe een kwijl-lapje nodig heb om de boel schoon te houden.

Ironisch genoeg heb ik van mijn moeder een heerlijk zachte konijnen pyjama gehad. Erg toepasselijk bij mijn huidige situatie. Gelukkig zie ik er de humor wel van in. Ik huppel nog net niet van het bed naar de wc. Wortels zijn ook nog niet aan mij besteed tenzij ze net uit de sapcentrifuge zijn gekomen.

Eten heb ik opgegeven. Zelfs vloeibaar eten is erg lastig, de kracht om te zuigen (nee niet zo perverts!!!) met een rietje lijkt volledig weg te zijn. Als ik wel wat met moeite naar binnen heb gewerkt, weet ik dat een kleine bloedneus daar bijhoort. Het bloeden is verder grotendeels gestopt! Halelulja! Vloeibaar eten met een lepel is te lastig omdat ik mijn mond nog niet ver genoeg open krijg. Vandaar dat alles nu opgeslurpt wordt door een rietje. Omdat alles wat ik eet vloeibaar is, zijn mijn darmen van streek. Geen konijnenkeutels voor mij, gelukkig bestaan er goede middelen om de obstipatie wat tegen te gaan ;).

Ik probeer goed op mijn gewicht te letten. Afvallen was nog nooit zo makkelijk. Mede dankzij een oud collegaatje van mij (die een soortgelijk traject is doorgegaan) heb ik nu nutri-voeding. Daarmee proberen we angstvallig vast te houden aan de 61 kg die ik nu weeg. Met een lengte van 178 cm zit ik nu nog goed volgens de BMI index. Dat willen we graag zo houden.

De pijn is door de pijnstillers over het algemeen wel goed onder controle te houden. Zelfs praten lukt dus al weer aardig. Wel ben ik ontzettend snel moe. Aan het kijken van series ben ik daarom niet eens toegekomen nog. Bladeren door mijn gekregen tijdschriften is wel een heerlijke afleiding. Wat man oh man wat is herstellen toch verschrikkelijk saai.

Mijn eerste ziekenbezoekjes heb ik al gehad. Net alsof ik jarig ben. Zo blij als een kind word ik ervan. Mensen die de moeite nemen om langs te komen, zelfs met cadeautjes! Daardoor gaat de tijd ineens een stuk sneller! Ik word er zelfs een beetje sentimenteel door. Wat is het toch een heerlijk gevoel om omringd te worden met zoveel liefde. Ik kan niet stoppen met dank jullie wel zeggen. Ik voel gewoon diep van binnen dat dit een positieve werking heeft op mijn herstel.

Ik probeer verder zoveel mogelijk vast te houden aan mijn normale bestaan. Ik ben aangekleed en gedoucht. Ik poetst zelfs met ontzettende moeite en pijn mijn tanden. En ik ga nu wat zonnestralen vangen. Zonder de foldertjes die ik dreigde uit te delen.

 

Reacties

reacties

3 gedachtes over “Zelfspot is het beste medicijn”

  1. 61kg… daar zijn veel vrouwen jaloers op! Hou dat maar als mini positief punt. En over 4 jaar kijk je naar de prachtige nieuwe jij in de spiegel en denk je hier lachend aan terug.
    En het allerbelangrijkste… aangeven waar jij behoefte aan hebt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.