Dead corpse bride

Week 3 in mijn herstelproces. Ik begin langzamerhand toch echt wel gekker te worden dan ik al was. Drie weken niet kauwen, enkel hap slik weg. Drie weken je tijd doden met vooruit staren, kleuren, kruiswoordpuzzels en af en toe een nutteloze serie zonder inhoud.

Ik haat stilzitten. Het voelt alsof ik niet nuttig ben. Starend uit een raampje, weggestopt thuis. Ik voel mij een soort opgesloten Rapunzel in haar toren. Alleen ben ik een stuk minder charmant.  Mijn haar ziet eruit als touw. Ik heb het vastgebonden in een knotje zodat het niet in mijn gezicht hangt. Dat schuurt langs mijn wangen, en zorgt voor pijnprikkels. Vooral mijn kin is nog erg gevoelig.

Ik heb al weken geen make-up aangeraakt. Hooguit wat dagcrème smeer ik voorzichtig op mijn nog steeds beurse wangen. Daardoor voel ik mij wel wat minder mijzelf. Het is niet alsof ik normaal geplamuurd door het leven ga, maar wat extra uiterlijke verzorging zorgt toch voor een meer stralende Nikki. Ik zou eventueel wat mascara op kunnen doen maar het idee om het er weer af te halen, en daarvoor wat kracht te moeten zetten op mijn doof aanvoelende gezicht. Nee bedankt. Teveel moeite en nog even te pijnlijk. Ik vraag mij af hoe een man dat in mijn situatie zou doen na een kaakoperatie. Ik zou dan echt een baardje laten groeien. Een mes die schraapt over die zere kaak brrr kippenvel krijg ik van dat idee.

Ik zie spierwit en de diepe kringen onder mijn ogen verraden dat ik nog steeds slecht slaap. De blauwe plekken zijn wel zo goed als weg dus dat is erg fijn. Op mijn hamsterwangen, zombielook en beugel met elastiekjes na zie ik er niet meer uit als iemand die kort geleden haar tweede kaakoperatie heeft doorstaan. Misschien lijk ik toch meer op Tim Burtons Dead corpse bride dan op Grimms Rapunzel.

Ik eet nog steeds als een klein kind, ik gebruik zelfs mijn handen want dat is makkelijker dan bestek tussen de elastiekjes (waarmee mijn kaken vastzitten) door wurmen. Ik probeer de elastieken steeds vaker even uit te doen. Maar na 10 minuten beginnen mijn spieren trekkerig aan te voelen en heb ik last van pijnscheuten in mijn kaak. Na afloop van een geprakte maaltijd, is mijn hele gezicht vies. Daarom ben ik tijdens het eten altijd gewapend met een spiegeltje en smoelpoetsdoekjes of keukenpapier. Ik mis kauwen, vooral op de harde dingen. Dat lekkere knarsende geluid mis ik. Een rauwe wortel, nootjes, stokbrood met kruidenboter of een stuk pizza met dikke korst. Sinds de start van project X heb ik dat niet meer kunnen eten. Nu na mijn tweede kaakoperatie lijkt dat helemaal op een Fata Morgana. Pap, soep, vla, smoothies en geweekte broodjes. Het is niet vies maar na een tijd verlang je toch naar iets hartigs. Ik ben zo blij dat stamppot met veel jus zorgt voor wat smaak en afwisseling.

Ik wil volgende week graag weer naar mijn werk toe. Hele dagen ga ik nog niet redden. Sterker nog ik weet niet eens wat er op dit moment haalbaar is maar ik wil het toch graag proberen. Ik moet alleen een manier gaan bedenken om niet iedereen weg te jagen met mijn slechte tafelmanieren. Ik denk dat ik dan de prakjes thuislaat en toch maar ga voor de maaltijdshakes of smoothies. Met een rietje natuurlijk zodat de schade van al dat geknoei beperkt blijft.

Ik ben al bijna een maand de deur niet meer echt zelfstandig uit geweest. Op een klein loopje om onze woning heen na dan. Ik heb zin om weer aan de slag te gaan, maar enkel de gedachte aan de reis erheen voelt al slopend. Ik hoop maar dat ik het ga redden. Het lijkt mij de veiligste optie om de eerste paar keer met het openbaar vervoer te gaan in plaats van met de fiets. Zeker nu het zo glad is buiten riskeer ik het liever niet om te vallen en wat anders dan mijn kaak te breken.

Ik heb wel wat fijne afleiding kunnen vinden tijdens het thuiszitten. Ik ben begonnen aan een handboek voor toekomstige kaakoperatie patiënten zodat zij beter weten wat hun te wachten staat, en hoe zij zich voor moeten bereiden. Er komen ook recepten in te staan en verhalen van andere ervaringsdeskundigen. Ik heb besloten om te delen hoe deze moeilijke periode mijn grootste kracht is geworden. Ik hoop zo andere te kunnen inspireren om ondanks alle ellende toch te gaan voor een kaakoperatie. Links van deze blog onder het kopje meer lezen? kan je alvast een exemplaar reserveren en aangeven of je bij de boeklancering aanwezig wilt zijn. Ik ben dankzij project X in staat om mijn onzekerheden achter mij te laten en mijn dromen waar te maken.

Reacties

reacties

6 gedachtes over “Dead corpse bride”

 1. Er zijn volgens mij wel leukere dingen te verzinnen dan te komen werken, zou ik denken, maar als je niks anders kunt verzinnen om je nuttig te maken, ben je natuurlijk van harte welkom 🙂
  Zou wel zorgen dat je genoeg nachtrust krijgt voordat je al je energie gaat verbruiken voor het OV. Je moet na een activiteit ook nog terug naar huis.
  Als een echte NL-er heb ik een vraag: Je maakt ons lekker met je nieuwe boek, maar hoeveel wil je er voor gaan vragen?
  XXX

  1. Hey Esther, jij bent snel met jouw reactie haha. Ik was de blog nog aan het schrijven gister. Zeker zijn er leukere dingen dan werk maar daarvoor moet je toch vaak de deur uit. Ik denk dat het goed is om weer te starten op werk en zo mijn oude leventje weer wat op te pakken, zodat ik ook weer een tripje heb buiten de deur. Gelukkig is veel van het werk zittend 😉 Ik vind je Nederlandse vraag heel terecht hoor haha, het boek is nu al om en nabij 80 bladzijden en zal verder uitgroeien. De kosten zullen per boek uitkomen op 20 euro (voordeel daarvan is dat bol.com het gratis thuis bezorgd)

   1. Kijk elke dag wel even op je website, en soms schrijf ik direct een reactie en soms moet ik even nadenken over wat je schrijft <3
    Ik weet niet of het nieuws vanuit het werk naar je doorzijpelt, maar ik zit vanaf a.s. maandag op de 13e etage om daar deel te nemen aan het opleidingsteam dat een grote groep nieuwe medewerkers gaat inwerken. Ik ga daar 3 dagen per week heen en Karin 2 dagen per week.
    Dus mocht je langskomen op kantoor (ma/di/do) geef dan even een berichtje, kom ik even naar beneden 🙂 Woensdag werk ik thuis aan een aparte klus en vrijdag ben ik grotendeels vrij.
    Alvast een prettig weekend!

     1. Sorry, dat ik je gemist heb. Was teveel te doen op de 13e. Ben woensdag weer op kantoor.
      Hoe is je eerste dagje bevallen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *