Herstelperiode kaakoperatie. Hoe lang duurt dat?

Nikki hoe lang duurt het voordat ik mij weer goed voel? Wanneer kan ik weer werken? Wanneer kan ik weer sporten? Die herstelperiode kaakoperatie komt mij mijn neus uit! Dit zijn enkele van de vragen die ik veel krijg. Ik snap het helemaal. Ik had dezelfde frustraties en ik kan ook moeilijk stilzitten. Toch is het bij iedereen verschillend hoe lang het duurt voordat je, je goed voelt. Naast een fysiek proces is een kaakoperatie ook een emotionele rollercoaster.

herstelperiode kaakoperatie, hoe lang ben ik uit de running?

Herstelperiode kaakoperatie.Wanneer kan ik weer aan het werk of gaan sporten?

Officieel duurt het genezingsproces van de osteotomie 6 weken. Daarna mag je het eten ook weer voorzichtig gaan oppakken en uitproberen. Na mijn eerste operatie (verbreding bovenkaak) ging ik na twee weken alweer fulltime aan het werk. Na de tweede operatie (verplaatsing onderkaak en kincorrectie) ben ik na drie weken eerst halve dagen gaan werken. Ik was futloos en moe, en had een baan waarin ik ontzettend veel moest praten. Hier lees je de blog terug die ik destijds schreef.

Ik dans ontzettend graag. Ik doe al zes jaar lang aan stijldansen. Na de kaakoperatie miste ik dit ontzettend. Na twee a drie weken ben ik enkel de nieuwe passen mee gaan doen. Daarna was ik moe, de fietstocht erheen redde ik niet eens. Want dan was mijn energie al op voordat ik had gedanst. Het openbaar vervoer was een beter idee. Langzamerhand ging dit ook steeds beter. Het enige advies dat ik voor je heb is : let goed op de signalen van je eigen lichaam. Probeer eerst voorzichtig uit en bouw langzaam op. Zowel voor werk als sporten/hobby´s is het raadzaam om niet te veel tegelijkertijd te willen. De herstelperiode kaakoperatie is saai en duurt lang. Maar beetje bij beetje kom je er wel!

Emotionele rollercoaster

Naast het fysieke proces gebeurd er natuurlijk ook veel van binnen. Een nieuw gezicht, de tussenperiode van rondlopen met een enorme spleet tussen je boventanden. Het niet lekker zitten in je eigen vel doordat je niet gezellig mee met vrienden uit eten kan. Ik vermeed in het begin sociale events want ik was bont en blauw, snel moe en wat had ik eraan als ik niet volledig kon mee doen? In het begin wilde ik mij het liefste verstoppen. Maar dat is natuurlijk niet de oplossing. Van leuke dingen doen krijg je energie. Dat je niet ergens kan gaan eten betekend niet dat je niet ergens een drankje kunt gaan doen met vrienden. Ga erop uit en zoek de afleiding op! Mocht je er zelf niet uitkomen, zoek hulp! De kaakchirurg kan je doorverwijzen naar een psycholoog.

Meer tips en trucs?

Meer weten? Volg de blog en laat je reactie achter. Hier bestel je mijn boek.

Reacties

reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *