Manuele lymfedrainage pre en postoperatief

Via de Facebook groep kaakoperatie tips en trucs hoor ik soms nieuwe technieken waar ik zelf nog niets van af wist. Zo ook manuele lymfedrainage. Ik had er nog nooit van gehoord en het is mij ook niet postoperatief aangeboden. Toch hoor ik dat dit goede effecten heeft gehad op mede kaakoperatie patiënten dus wil ik je deze informatie niet onthouden.

Lymfestelsel

Lymfe is vochtweefsel dat via het lymfestelsel afvalstoffen afvoert. Hier lees je daar meer over. Met manuele lymfedrainage wordt de vochtopname gestimuleerd door middel van massagetechnieken bij een oedeem therapeut. Na de kaakoperatie ontstaat zwelling mede doordat het wondvocht wordt vastgehouden door het lichaam. Deze techniek kan dus bijdragen aan het snel afvoeren van dat wondvocht.

Manuele lymfedrainage kan bijwerken aan de vochtafvoer postoperatief de kaakoperatie

Ervaringen manuele lymfedrainage

Zoals ik al aangaf zelf heb ik geen ervaring met manuele lymfedrainage. Ik ging de zwelling anders te lijf en dat heeft mij ook uitstekend geholpen. Hier lees je over de technieken die ik toepaste om de zwelling tegen te gaan. Onder andere gebruikte ik een hilotherm koelingsapparaat dat mij werd aangeboden door het ziekenhuis en spiroflorgel.

De kaakoperatie patiënten die wel gebruik hebben gemaakt van deze techniek geven aan dat het zeker heeft bijgedragen aan het snel afvoeren van het wondvocht na de kaakoperatie. De zwelling zakte volgens hun sneller. Ze zijn zowel voor als na de operatie de techniek blijven gebruiken totdat de zwelling in het geheel weg was. De bezoeken varieerde van drie tot vijf keer per week. Een behandeling duurde ongeveer een half uur tot drie kwartier. Ze geven aan dat de massage niet onprettig aanvoelde. Als je zelf met ze in contact wil komen over deze techniek of er meer over wil weten kan je, je aanmelden bij de Facebookgroep kaakoperatie tips en trucs. Daar kan je uiteraard ook al je andere vragen stellen.

Wil jij meer weten over het kaakoperatietraject? Volg de blog! Of bestel hier mijn boek Lachen is het beste medicijn-dagboek van een kaakoperatiepatiënte.

Reacties

reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *