Zwelling na kaakoperatie: Een dik, blauw hoofd.

Hoe zorg ik ervoor dat de zwelling goed zakt?

zwelling na kaakoperatie: Schort en koelingsmasker.
Koelingsmasker ziekenhuis

Na de operatie krijg je van het ziekenhuis een verband om je hoofd geklemd met een gekoelde gel(ijs)zak hierin. De eerste zwelling wordt op die manier al beperkt. Bij de drogist kan je voor thuis deze met gel gevulde gekoelde zakjes ook kopen en vast invriezen. Je kunt deze zakjes trouwens ook opwarmen en gebruiken voor een goede doorbloeding. Let op doe dit opwarmen absoluut niet vlak na de operatie dit zorgt ervoor dat het bloed sneller gaat stromen dus dat de wond niet kan stollen! Uiteraard kan je in plaats van deze zakjes te kopen ook gewoon een zak bevroren diepvrieserwten (of eventuele andere bevroren groente die je hebt liggen in de vriezer) gebruiken tegen de zwelling. In deze blog lees jij hoe het was om te ontwaken vlak na de operatie met een hoofd ter grote van een luchtballon. Ook staat erin omschreven stap voor stap wat er gebeurde in het ziekenhuis.

Na mijn eerste operatie (enkel de verbreding van de bovenkaak) was ik al behoorlijk blauw. Ik kwam erachter dat door goed te koelen om de 10 minuten en door Spiroflor coolinggel te gebruiken tegen blauwe plekken dat de zwelling sneller wegzakte. Na mijn tweede operatie (het naar voren schuiven van de onderkaak en de kincorrectie) greep ik direct naar deze gel. Het geeft meteen verlichting omdat het zo lekker koud is en de pijn verzacht. Door het herstellende vermogen van de crème gaat het blauwe plekken enigszins tegen. Wat ik ook heerlijk vond was een plantenspuit met water naast mijn bed. Het sprayen daarvan op mijn gezicht zorgde er ook voor dat ik goed gekoeld bleef. Door het koelen werden mijn lippen wel erg droog. Vaseline was geen overbodige luxe.

Omdat de tweede operatie heftiger was kreeg ik van het ziekenhuis in plaats van een ijszak een koelingsmasker die continu werd gekoeld door een apparaat waaraan het masker vastzat. Vooral door de zwelling krijg je namelijk de eerste tijd niet goed je mond open. Om dit zoveel mogelijk tegen te gaan werken ze tegenwoordig met postoperatieve koeling. Deze apparaten zijn enorm duur om zelf aan te schaffen maar bij sommige ziekenhuizen wel te huur. Raadpleeg hiervoor je chirurg.

Meer gratis tips en trucs? Houd de blog in de gaten. Liever alles in een keer weten over de ins and outs rondom de kaakoperatie? Koop hier mijn boek.

Reacties

reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *