Nachtbeugel: blijvend mooie tanden.

Eindelijk je beugeltraject is klaar. Of toch niet? Eerder schreef ik er al over. Een nachtbeugel, spalkje en/of retainer voorkomt dat je tanden weer terug verschuiven. De tanden moeten vastgroeien op hun nieuwe plek. Dit deel na je beugeltraject noemt de orthodonthist ook wel de retentieperiode.

Retentie
Voor de retentieperiode wordt meestal gebruik gemaakt van een rententiedraad. Ook wel spalkje genoemd. Zowel in mijn bovenkaak als onderkaak heb ik een metalen draadje achter mijn tanden lopen die vastgeplakt zit met een bolletje lijm. Mocht de spalk breken dan moet ik direct contact opnemen met de orthodontist omdat dan mijn tanden kunnen gaan verschuiven. De spalk blijft de rest van je leven op zijn plek zitten. In het begin moest ik wennen aan de draad achter mijn tanden in plaats van voor mijn tanden. De draad doet geen zeer en voel ik inmiddels niet meer tenzij ik er doelbewust met mijn tong tegen aan duw.

Nachtbeugel
Naast mijn retentiedraad heb ik ook nog een retentiebeugel. Deze hoef ik enkel tijdens het slapengaan te dragen. Het is een nachtbeugel. Voor mijn bovenkaak heb ik een inklik systeem. Voor de onderkaak heb ik een OIR. De Oral Invisible Retainer is een doorzichtig hoesje dat ik over mijn tanden moet plaatsen. Beiden van deze nachtbeugels en hoe je deze in en uit moet doen kan je goed zien in dit filmpje.

Is een nachtbeugel comfortabel?
Ja en nee. Ik heb echt een hekel aan mijn inklik systeem nachtbeugel. Deze drukt op mijn tong, laat mij slissen en draagt inderdaad oncomfortabel. Met de OIR nachtbeugel heb ik veel minder problemen. Deze voel ik geeneens. Toch draag ik beiden beugels en bouw ik het dragen ervan niet af. Soms is een spalkje alleen voldoende maar de orthodontist heeft uitgelegd dat ik met de nachtbeugel erbij toch het beste resultaat blijf behouden. Na alles wat ik heb meegemaakt na mijn kaakoperatie(s) draag ik deze beugels dus trouw. Ik zou het erg zonde vinden als mijn tanden weer scheef gaan staan en de overbeet terugkomt. Luister goed naar het advies van jouw orthodontist en bepaal niet op eigen houtje te stoppen met het dragen van je nachtbeugel!

Meer weten over een kaakoperatie? Bestel mijn boek hier!

nachtbeugel

Reacties

reacties

2 gedachtes over “Nachtbeugel: blijvend mooie tanden.”

  1. Ik heb zelf ook nog steeds een nachtbeugel zodat mijn tanden niet meer scheef kunnen gaan staan. In het begin moest ik er erg aan wennen, maar nu heb ik er geen last meer van wanneer ik slaap. Het voordeel is natuurlijk dat je overdag geen beugel meer hoeft te dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.