Eten na een kaakoperatie tips en trucs.

Eten na een kaakoperatie gaat snel vervelen. In het begin mag je enkel vloeibaar eten. Soep, pap en vla komen je neus uit. Je kaken zijn vastgezet met elastieken waardoor het niet eens lukt om je mond ver genoeg te openen om te eten vanaf een eetlepel. Een afgeknipt kort rietje of een slagroomspuit zijn je beste vrienden om toch wat naar binnen te krijgen. Eten na een kaakoperatie is geen pretje maar met deze tips kom je die eerste zes weken wel door.

Tip 1 : zorg ervoor dat je gezonde voedingsstoffen binnen krijgt. Deze zijn hard nodig voor je herstel. Eten na een kaakoperatie is veelal vloeibaar zoals pap, vla, milkshakes en smoothies. Deze bevatten veel suiker. Deze zijn nodig om niet te veel af te vallen, maar bevatten weinig vitamines. Voordat je geopereerd wordt kan het prettig zijn om veel verse soepen te maken van diverse groentes, deze vries je in en hoef je enkel te ontdooien en op te warmen na de operatie. Dit scheelt veel tijd en moeite na de operatie. Ook kan je groentes zoals broccoli of bloemkool stomen en glad pureren met de staafmixer. Of groentes zoals bieten, spinazie en boerenkool toevoegen aan je smoothies naast fruit.

Tip 2: zorg ervoor dat je voldoende eiwitten binnen krijgt.
Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstenen voor je lichaam. Eten na een kaakoperatie moet voldoende eiwitten bevatten omdat deze bijdragen aan de spieropbouw van je kaken. Bij de Body & Fit shop koop je proteïne shakes die zorgen voor een vol gevoel in je maag. Deze zitten boordevol eiwitten. Als je toch te veel aan het afvallen bent hebben ze ook shakes met hoge koolhydraten. Met een verwijzing van een diëtist kan je deze nutrishakes vergoed krijgen. Een nutrishake vervangt 1 maaltijd.

Tip 3: zorg voor voldoende variatie.
Dat je vloeibaar moet eten na een kaakoperatie betekent niet dat je niet voldoende aanbod hebt om mee te variëren. Eet verschillende soorten pap zoals Bambix, havermout, rijstepap, griesmeelpap, pyjamapapjes en dergelijke. Maak glad gepureerde soepen die niet lijken op elkaar zoals pompoensoep, courgettesoep, tomatensoep. Voeg eens een stuk gember toe aan je smoothies voor een andere smaak. Geniet eens van chocolademousse in plaats van vla.

Meer tips over hoe te eten na een kaakoperatie?
Zoals een handig eetschema en recepten. Mijn boek bestel je hier. Ook lees je hierin verhalen van ervaringsdeskundigen, wat mee te nemen naar het ziekenhuis en alle stappen die nodig zijn om tot je droom glimlach te komen. Hier lees je mijn eigen struggles met eten na een kaakoperatie, toen ik nog in mijn traject zat. Heb jij ook meer tips? Laat ze achter in de comments.

Eten na een kaakoperatie

Reacties

reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *