Kaak fysiotherapie voor na je operatie.

Inmiddels lijkt mijn kaakoperatie al weer eeuwen geleden. De beugel is er eindelijk uit, mijn gebit ziet er mooi uit. Ik adem beter en ik eet beter. Toch heb ik nog steeds een probleem. Mijn mondopening is na de kaakoperatie nog steeds te gering. Ik krijg mijn mond niet eens ver genoeg open om een banaan af te kunnen happen. Ook heb ik vaak last van migraine en oorpijn. Ik ben daarom op zoek gegaan naar een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in de kaak (orofaciale fysiotherapie) om mij te helpen bij dit probleem. Deze praktijk is hierin gespecialiseerd.

Overigens even respect en dank aan al die mensen die maar in je mond willen kijken. Deze blog is speciaal voor jullie.

Kaak fysiotherapie

De kaak fysiotherapie helpt mij bij mijn kaakgewrichten te ontlasten. De fysio legde uit dat de temporomandibularis (fancy naam voor kaakgewricht) een van de belangrijkste gewrichten is van het lichaam. Dit gewricht gebruiken we het meest! In samenwerking met o.a. de kauwspier (masseter) zorgt dit gewricht ervoor dat we kunnen praten, slikken, eten, kauwen, geeuwen etc. Vooral bij dat laatste heb ik last. Als ik geeuw dan onstaat er een druk op mijn slaapbeenspier (temporalis) en kaakkopjes waardoor ik oorpijn ervaar en hoofdpijn.

Massage van de kauwspieren

De fysiotherapeut gaf aan dat massage van de kauwspieren belangrijk is om dit tegen te gaan. Met mijn ellebogen moet ik steunen op de tafel of op mijn bovenbenen. Ik moet ronddraaiende bewegingen maken over mijn wangen en slaap. Dat ziet er zo uit (zie plaatje). Ook moet ik bij het geeuwen mijn onderkaak ondersteunen. En afwisselend links en recht kauwen. Ik moet proberen om mijn tanden niet meer op elkaar te klemmen. Ik heb ook rubbertjes meegekregen waarop ik moet oefenen om mijn mondopening te vergroten. Een advies is natuurlijk altijd op maat. Herken jij deze klachten? Ga er dan mee naar de kaakchirurg deze kunnen je doorverwijzen naar een gespecialiseerde kaak fysiotherapeut.

kaak fysiotherapie massage van de kauwspieren
Massage van de kauwspieren

Meer tips en trucs?

Hier bestel je mijn boek. Of volg de blog en laat je reactie achter. Via de linker zijbalk kan jij je ook aanmelden voor de gratis tips en trucs kaakoperatie Facebookpagina en supportgroep. Hier kom je ook in contact met lotgenoten. Veel leesplezier gewenst!

Reacties

reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *